Як це працює?

Коли два різних метали вступають в контакт один з одним в присутності електроліту (наприклад, води), вони утворюють гальванічну пару, в якій менший благородний метал (наприклад, цинк) роз'їдається на користь більш благородного металу (наприклад, сталі). Ця електрохімічна реакція є основою для складного поля під назвою катодний захист.

Гальванічний, катодний захист, або активний захист, є результатом цинку (анода), що жертвує собою на користь основного металу, сталі (катода) з позитивним електронним потоком, запобігаючи корозії сталі. Таким чином, захист металу гарантований, навіть коли цинковий шар злегка пошкоджений.
 
Ще один перевірений метод катодного захисту включає в себе гальванізацію методом занурення (HMG) і цинкове термічне розпилення, обидва з яких показують постійну жертовну норму цинкового шару.
 

 


 
Із ZINGA® жертовна норма значно знижується після окислення цинкового шару і коли природна пористість заповняється солями  цинку®.  Крім того, частинки цинку в шарі ZINGA® захищають органічний в'яжучий елемент, не впливаючи негативно на електропровідність. Це дає можливість ZINGA® створити приблизно такий же гальванічний потенціал між цинком і сталлю, як і гаряче занурення, але з меншою часткою втрати цинку, тому що, простіше кажучи, в'яжучий елемент  служить «антикорозійною добавкою» до цинку.
 

 

Із доповіді J.J.B. Уарда для BIACM, Оксфордшир, січень 1992 року.

Цинк в ZINGA® стає витратним анодом до сталі, але роз'їдається набагато повільніше, ніж можна було б очікувати


Якщо шар ZINGA®  настільки пошкоджений, що оголює основний метал, сталь утворює шар зовнішньої іржі, але під ним не утворюється корозія. Іншими словами, якщо зовнішнє знебарвлення було знято, сталь не зможе бути роз'їдена. Це називається «точковою здатністю» і забезпечує  здатність ZINGA®захищати оголений метал до 3-5 мм, звідки закінчується покриття – трохи менше, ніж метод гарячого цинкування. Протекторні аноди цинкового протектора, що використовуються на сталевих корпусах човнів нижче ватерлінії, працюють за тим же принципом для захисту металу в навколишньому середовищі. ZINGA® - просто є іншою формою цих анодів і тому іноді називають рідким анодом або плівковим анодом при використанні в підводних умовах.
 

Здатність цинку забезпечувати гальванічний захист - це пропорція його маси до певної площі. Сухий шар ZINGA® містить не менше 96% цинку за вагою, частинки якого набагато менше і чистіше, ніж у звичайних «багатих цинком» покриттях. Розмір частинок ZINGA®  і еліптична форма гарантують максимальний контакт як між окремими частинками, так і основою. Ця висока щільність активного цинку на певній ділянці в поєднанні з хорошою провідністю шару гарантує провідність потоків заряду через кожен міліметр, який був покритий і тому забезпечує відмінний катодний захист.
 

 

ПАСИВНИЙ ЗАХИСТ

Пасивний захист, як і в лакофарбових системах, створює «бар'єр» між сталевою основою та іншими елементами.

Після того, як цей бар'єр буде порушено, вологість і атмосферні солі можуть почати роз'їдати сталь під пошкодженою ділянкою. Ця корозія потім почне інтенсивно поширюватися під покриттям.
 
Із ZINGA® органічний зв`язуючий елемент і оксидний шар цинку, який утворюється на поверхні, створюють непроникний бар'єр, блокуючи природну пористість цинку частинками оксиду. На відміну від інших пасивних покриттів, пошкоджений шар оксиду цинку просто самооновлюється методом повторного окислення. Цей шар оксидів є причиною матового зовнішнього вигляду ZINGA® на відміну від блискучого зовнішнього вигляду методу гарячого цинкування.